Specializarea versus diversificarea cunoştinţelor în contextul crizei economico-financiare
Mult mai sustenabil este ca să ai o cultură generală sau abilităţi practice sau o gospodărie cu atelier, garaj, fermă, care să-ţi permită să îţi produci singur cele folositoare ţie şi familiei tale iar surplusul să-l valorifici. Specializarea are avantaje şi dezavantaje, te poate pune într-un con de umbră în faţa adaptabilităţii, eşti dependent de un sistem care dacă intră în colaps sau criză, te afli în situaţia ridicolă de a nu putea să asiguri cele necesare traiului, nici ţie şi nici familiei tale. Iar din 2009 încoace asistăm tot mai mult la tragedii şi crize ale sistemelor specializate. Mediul în care se poate practica activităţi de subzistenţă, sa valorizat din ce în ce mai mult, proporţiile fiind paradoxale în contextul crizei economico-financiare.
Astfel în timp ce preţurile apartamentelor comuniste în oraşe au scăzut cu 25% -40% în mediul rural, unde se practică o activitate de subzistenţă dar din ce în ce mai profitabilă, preţurile au crescut cu 400%.
Asistam astfel la o schimbare majoră în ceea ce priveşte configuraţia specializării luând o turnură către necesitatea diversificării aptitudinilor pentru a putea fi persoane mai adaptabile în faţa efectelor crizei economico-financiare. Specialiştii simt tot mai mult nevoia de a-şi diversifica cunoştinţele chiar dacă nu conştientizează că această dorinţă sa născut în urma instinctului de conservare care îi îndeamnă să fie mai adaptabili, se pună la adăpostul dezvoltării durabile.
Deci stabiliţi o linie de mijloc, un echilibru între specializare şi dezvoltare durabilă şi încercaţi să fiţi şi adaptabili pentru a vă ferii de convulsiile crizei şi a păşii către o dezvoltare durabilă dar şi sustenabilă care să vă aducă atât sănătate cât şi prosperitate!!!.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru comentariile dvs. Acestea sunt totdeauna constructive.