29.3.24

De la Apocalipsa Bursei la cea a Occidentului

Filmul “Brokerii Apocalipsei” (The Big Short) urmărește povestea a patru outsideri financiari care anticipează colapsul bulei creditelor ipotecare și decid să parieze împotriva pieței imobiliare, profitând de criza financiară iminentă. Personajele principale, interpretate de Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling și Brad Pitt, explorează defectele și corupția sistemului bancar care a dus la criza financiară din 2008.

Criza creditării și căderea bursei, cunoscute și sub numele de Marea Recesiune, au fost rezultatul unei combinații de factori, inclusiv practici de creditare iresponsabile, titluri ipotecare cu risc ridicat și o lipsă de reglementare adecvată. Aceste probleme au condus la o serie de falimente bancare și o scădere dramatică a valorilor bursiere, afectând economiile și investițiile la nivel global.

Criza sau Marea Recesiune este doar vârful aisbergului. Ceea ce urmează și se tot încearcă să se întârzie este adevărata mare criză economică.

Dar mai bine să dezvăluim cine este declanșatorul crizei și să înțelegem mecanismele economice ale acesteia.

Legea privind reglementarea unei burse este haotică în fapt emiterea de acțiuni de către bănci pentru credite a fost o șansă de prelungire a agoniei americane , o metodă de a repune în circuit capital.

În fapt adevărații perdanți au fost patronii dar și muncitorii americani pentru cea mai mare greșeală din istorie - reducerea timpului de lucru și transferul producției peste granițe datorită forței de muncă ieftine. 

SUA prospera la un moment dat datorită racolării celor mai luminate minți din lume iar aceștia ridicau nivelul de tehnologizare la nivelul celei mai avansat din lume. 

Acest avans tehnologic a adus venituri însemnate si a putut astfel să relaxeze timpul de lucru, ocuparea timpului liber iar dacă tot veneau banii iar americanii cerrau tot mai multi bani sa lucreze au constatat ca altii lucrau si cu 5% de cat plateau un american . Calculul profitului era evident iar acționarii știau legea brută a capitalismului : maximizarea profitului pe moment și atât.

China o țară cu un miliard de locuitori cu foamete și lipsită de tehnologii avansate au deschis parcuri industriale pentru capitaliști. Acestea au fost capcana lor dar și lăcomia capitaliștilor. China avea o strategie , erau foarte buni la copiat si au înțeles cum funcționează capitalismul.

Au studiat capitalismul și modul în care pot să acapareze diferența de tehnologie și cum pot să o depășească. 

Capitaliștii tranaferau producția în China sau în alte țări cu forță de muncă ieftină dar muncitorii din țările lor pierdeau locul de muncă și șansa de a rambursa creditele. Dacă încercau să deschida o firmă micii capitaliști nu puteau să facă față produselor din China mai ieftine.

Astfel băncile ca să se salveze de falimentul întârzierii rambursării creditelor au inventat produse bancare subprime B, BB, BBB dar au primit finantare si pe rezultat negativ. Astfel ele au asigurat câțiva ani  inconpetență guvernelor ce au scăpat din mână avansul tehnologic. 

Chinezii au invățat de la inginerii  companiilor sosite din lumea occidentala si si-au facut propriile fabrici ce comercializau acelasi produs la costuri foarte scazute.

Acest lucru a determinat cuceriri de piețe si suficienți bani pentru dezvoltarea propriei tehnologi si infrastructuri. 

Atragerea in China a tot mai mult capital și-au permis tehnici de atragere a oamenilor de știință din lume dar au avut și un avânt de colectare a celor mai avansate cunoștințe ale omenirii. In etapa de proprie cercetare au căpătat un avans tehnologic deosebit ce le-au permis fabricarea de produse de inalta calitate. Acolo unde nu erau pe primul loc au incercat sa cumpere ( de ex Volvo- cel mai sigur autoturism) etc.

Strategia Chinei pentru supremație este stăpânirea materiilor prime, fără ele producția este de neconceput. Pentru acest lucru s-au afișat ca furnizori de dezvoltare pentru țările sărace si cu materii prime - au construit căi ferate, șosele, clădiri contra împrumuturi dar și deschidee pentru exploatare resurse.

Strategia Chinei pentru supremația totală a economiei mondiale mai are doar câțiva pași : procesoarele TSMC , propriul soft de inteligentă artificiala și vor stăpânii economic toată lumea.

Pentru a ajunge acolo este nevoie ca lumea occidentală sa-si consume resurse, un virus sau/si un război e suficient ca să incetinească ritmul de dezvoltare a occidentului și oameni de stiință sa migreze din occident in China. 

Urmează ultima piesă după cipuri și procesoare, inteligența artificiala si energia gratis oferită de fuziunea nucleară la rece va urma o armată de drone cu inteligență aetificială. 

Liserii lumii vor întelege că ori vor murii popoarele ca eroii ori vor trăii sub conducerea Chinei.

Lumea occidentală nu va mai putea ajunge din urmă China care va subjuga toată economia globală instaurând noua ordine mondială. 

Se vor desființa granițele și va exista un singur conducător - liderul chinez - iar congresul va fi din reprezentanți ai diferitelor minorități.

Comunismul va infrange multipartitismul iar democrația va fi o amintire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariile dvs. Acestea sunt totdeauna constructive.