15.9.22

Economisirea energiei abordare eronata a politicii europeane

Energia este catalizatorul dezvoltării economice , dacă economisirea de energie este însoțită de adoptarea unor dispozitive tehnice mai eficiente este de bun augur dar dacă duce la contracții ale volumului producției , prestărilor de servicii atunci este dăunătoare dezvoltării economice.

Principiul economisirii energiei este sustenabil dar modalitatea de realizare trebuie abordată diferit, acest principiu trebuie adoptat prin conștiință nu prin constrângeri. Pentru a ajunge la conștiință este necesară educația. Ea dezvăluie modul de realizare a ei, consecințele abuzului de energie dar și modalități tehnice, fizice, biologice de a te adapta la acest deziderat.

Dezvoltarea economică a omenirii are ca prim factor consumul, prin restrângeri ale consumului energetic , se poate afirma și prin creșterea artificială a prețurilor de dragul traderilor și a pieței energetice, se ajunge la o expectativă a dezvoltării chiar la o reducere a producție, la recesiune economică iar de aici la o criză economică profundă. Este absurd să încerci pe o piață monopolistă să încerci să interpui speculanți să distrugi economia mondială de dragul traderilor.

Cum să faci o piață concurențială din moment ce eu am doar două fire de curent ce vin la rețeaua mea. Rețeaua prin care ajunge curentul nu s-a schimbat. Era alt lucru dacă aveam diferite fire de curent la care sa ma leg. Eu vreau să cumpăr energia pe 10 ani , am posibilitatea, vrau să devin abonat iar abonamentul vreau să-l platesc pe 10 ani, am posibilitatea?

La fel este și cu gazul , am mai multe țevi de gaz? 

Formarea prețului prin bursă a energiei distruge economia unei țări și de aici prin colaps economic de recul al șocului inflaționist , de recesiune urmată de criză , asupra economiei mondiale. 

Dar să vă ofer imaginea de ansamblu asupra economiei globale ce va urma :

- in Europa multe fabrici își vor reduce activitatea sau chiar se vor închide, această contracție are efect asupra penuriei de produse, șomaj , totuși prețul mare a energiei se reflectă în prețul produselor . Componenta de cost a produselor , energia, fiind mai scumpă și produsele se vor scumpi. Scumpirea atrage inflația , inflația atrage creșterea dobânzilor bancare . Creșterea dobânzilor bancare va duce la imposibilitatea recuperarii creditelor acordate, ceea ce are efect asupra condițiilor de creditare mai riguroase, ce duce la o încetinire a creditării. Încetinirea creditării duce la scăderea ritmului de dezvoltare economică. Un nivel mai scăzut de dezvoltare economică duce la colectare la bugetul de stat mai mică , ceea ce determină politici fiscale de extindere a masei impozabile prin creșteri de taxe și impozite și prin controale mai agresive. Politica fiscala va fi descurajanta pentru mediul de dezvoltare economica ceea ce duce la o stagnare , închideri de firme, falimente în lanț, criză economică. Puterea de cumpărare va fi mai mică ca urmare a creșterii prețurilor și închiderii fabrcilor și firmelor , a creșterii dobânzilor.  Multe familii ajunse la limită vor migra spre alte țări. Vor fi tragedii familiare, populație deznădăjduită , depresivă , stresată, bolnavă. Vor fi mai puține locuri de muncă, va crește munca la negru, locurile de muncă vor fi prost platite. Vor crește fenomenele antisociale, furtul, tâlhăria, evaziunea economică, infracționalitatea va fi mai mare. Tările europene se vor împrumuta extern cu dobânzi tot mai mari . Dacă va fi o iarnă grea și vor fi pene de curent sau gaz , iar populația va tremura de frig sau vor fi facturi uriașe, vor fi mișcări de mase populare, răsturnări de guverne, iar solidaritatea UE va fi greu încercată , unele țări chiar vor ieșii din UE.

- efectul crizei economice din Europa se va extinde și la țările care au prețuri acceptabile pentru energie deoarece economia mondială are interdependențe, totuși aceste țări vor absorbi capacitatea de producție a întreprinderilor europene deoarece prețul de cost al produselor va fi mai mic, atât datorită producției cât și a climatului economic de prosperitate energetică . Multe țări se vor dezvolta puternic depășind accelerat țări ale Uniunii Europene.

- moneda euro se va deprecia puternic, dolarul va crește .

Politica ce ar trebui dusă în Europa ar fi , aprobarea unei declanșării unei politici a "urgenței energetice" unde toate resursele să fie dirijate spre componenta energetică cu prioritate. Găsirea de soluții economice, tehnologice, politice, financiare, fiscale pentru abundență energetică prin concentrarea tuturor forțelor Uniunii Europene dar și din afara acesteia pentru soluționarea acestei abundențe. Educația energetică , chiar și promovarea exercițiilor fizice pentru călirea organismului pentru temperaturi scăzute, promovarea invențiilor din domeniul energetic, concursuri de soluții energetice unde fiecare proiect sa fie incurajat sa evolueze. Susținearea inovatorilor și a firmelor mici din domeniul energetic cu o procedura rapida de aprobare a fondurilor. Prin abundenta de solutii energetice si energie si prin declararea stării de urgenta energetică Europa va putea evolua , se va ajunge la prosperitate economica.

Depinde de abordarea liderilor Uniunii Europene daca va fi criza economica sau dezvoltare economica, ca urmare a modului de gestiune a politii energetice. 


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariile dvs. Acestea sunt totdeauna constructive.