29.11.23

Cum să reduci datoria externă a României

Nu este importantă reducerea datoriei externe a unei țări ci reducerea ratei dobânzilor Nu este de denigrat împrumutul unei țări dacă se utilizează pentru dezvoltarea producției ci doar dacă se utilizează pentru consum bugetar. O datorie se face pentru a accelera dezvoltarea unei țări, pentru a produce plusvaloare, nu pentru consum.  
O țară se dezvoltă dacă va produce mai multe bunuri, servicii, va scala internațional afaceri ce aduc plusvaloare, care vor genera venituri, în special cele ce atrag valută sau materii prime pentru prelucrare superioară. 
Pentru dezvoltarea acestor produse si servicii trebuie evaluate toate afacerile din țara ce aduc valută iar dacă acestea pot fi scalabile și multiplicate trebuie finanțate. 
Analiza importurilor este necesară pentru a constata care este categoria de bunuri cea mai importata . Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa se implice in atragerea de investitori care sa produca in parteneriat cu producatori romani tipul de bunuri ce au cea mai mare cota de import si au plusvaloare cât mai mare.
Producția de bunuri strategice : procesoare , fire conductive de grafen pirolitic, pirolizoare fară emisii de carbon cu produse secundare de sinteza: gaz sin, negru de fum, motorina.
Crearea de oportunități de dezvoltare, populației, prin agenți economici cu activități profitabile și apetit stimulat pentru scalarea afacerii. Menținerea unei populații active, sănătoase, fericite,  prin medicină preventivă, legislatie facilă, predictibilă, impozitare redusă, prevenire a infracționalității prin crearea de oportunități de angajare și antreprenoriat. Principala formă de creare a plusvalorii este cea care este inepuizabilă și vine din afara planetei ENERGIA SOLARA.
Trebuie încurajată obținerea energie din surse verzi. Energia este un element de cost în prețul produselor. Cu cât este mai multă energie verde încorporată cu atât va fi mai eficient agentul economic. 

Inovație fiscală
Până la digitalizarea totala a afacerilor este necesar ca oricine să poată face fapte de comerț fără sa-i fie frică că realizează o contravenție. Din orice tranzacție bancare desfăsurata de o persoana fizica să se rețina 3% , suma care să fie virată Trezoreriei MFP chiar si din donatii. Incurajarea platilor bancare si impunerea băncilor pentru a minimiza comisioanele. 
Dupa digitalizare declaratia de apatrimoniu a fiecarei persoane si de venit se va realiza automat. Ideea nu este de a induce teama in efectuarea faptelor de comert ci de a ușura activitatea. Chiar și angajarea persoanelor ar trebui să fie facila si sa se plateasca automat toate contributiile in banca prin cota procentuala, făra sa mai incarce angajatorul cu evidente privind cotele sociale si de impozit.
Cu cât va fi mai simplu cu atât se va dezvolta economia mai rapid. 
Avantajului cotei fixe de impunere in banca este că Ministerul Finantelor are predictibilitate asupra banilor incasati si poate mării sau scădea cota de impunere.
Războiul nu are rațiune si obligația negocierii conditiilor de a face pace trebuie să aibă suprematie chiar si cu concesii extreme.
Nazismul, extremismul, ultranationalismul si alte manifestari sociale extreme trebuiesc combătute ori de câte ori exisță semnale de avertizare. Cunoaștem din istorie unde au dus aceste  fenomen social. Se impune ca diplomația si negocierea fiecărui fenomen să se discute pe larg de către lideri si pentru că aceștia nu pot fi specialiști pe toate ariile de interes sennalate ca problematice să se apeleze la specialiști care să dezbată în sesiuni deschise, transparente toate problematicile ce aduc disensiuni intre țări . Diplomația, negocierile, rațiunea trebuie să ne scoată din ura interetnică și dintre națiuni pentru a putea pășii spre progres și civilizație. 
Democrația nu este totdeauna o soluție, statele care au o economie centralizată funcționează ca o megacorporație ce poate penetra concurențial toate piețele. 
China demonstrează că prin sistemul lor de organizare socială poate domina economia mondială. Expansiunea mondială a economiei sale este in plin avânt.
Corporațiile occidentale sunt prea mici în fața colosului megacorporatist de stat chinez.
Inovația este un element de prioritate ce oferă avantajul priorității prezenței pe piață și in cucerirea piețelor .
Drumul Inovațiilor/invenților de la concept, la brevet, la prototip si produs de larga circulație este foarte scurt și astfel întâietatea prezenței pe piață este câștigat de China.
Datoria externă a României se plătește singură atunci când apelezi la vizionari ce pot să-ți demonstreze modalitatea de creștere a producției și serviciilor în condiții concurențiale dar și de ridicare a nivelului prosperității propriilor cetățeni dar și a restului lumii. Doar împreună putem să evoluăm.
Ridicarea nivelului de trai a indivizilor, a independenței acestora, a libertăților poate determina creșterea si dezvoltarea ideală a economiilor mondiale.
Este șocant patriotismul chinezilor, după ce devin personalități și profesioniști de top în occident aceștia se întorc în China și devin liderii noilor industrii. Este o deturnare a inteligenței, a patrimoniului de materie cenușie ce poate ridica o economie sau un nou domeniu antreprenorial, tehnologic sau științific.
România a pierdut 5 milioane de cetățeni , cei mai întreprinzători oameni, cei mai curajoși, cei ce puteau face diferența dintre o economie prosperă sau plină de datorii.
Cum am putea valorifica acest dezavantaj si sa-l transformăm în avantaj?
Să organizăm un comitet local neremunerat si să omagiem dispora. Împreună cu primăria să se acorde diasporei titlul de ambasador onorific al localității într-o atmosferă de sărbătoare .
Ca ambasador onorific să îsi asume atribuții de a promova obiceiurile , traditiile locului lui de baștină, să ateagă investitori în România sau turiști sau chiar să se întoarcă să-și deschidă propria afacere sau să deschidă piețe de desfacere a produselor din România.
Putem transforma un dezavantaj în avantaj și să avem 5 milioane de ambasadori ce vor avantaja România.
Reglementările fiscale trebuie să fie prietenoase cu cei ce aduc bani în țara pentru ai investi în România pentru că prin rulajul lor se aduc venituri la buget. Poate ca la Ministere și în compartimentele de elaborare a legislatiei să existe și psihologi , sociologi, vizionari, iubitori de români ce să empatizeze cu poporul român , să anticipeze posibilele efecte sociale ale actelor normative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariile dvs. Acestea sunt totdeauna constructive.