25.12.22

Prosperitatea pieței de capital

O problemă ce dăunează pieței de capital din România ca de altfel și din alte țări este că investitorii ce doresc să investească într-o companie ar trebui nu să cumpere acțiunile altei persoane ci să capitalizeze compania, acțiunile să nu se poată vinde niciodată ci doar moștenii. Iar moștenirea dacă  nu este revendicată in termen de 3 luni revine statului. Investitorii au parte de dividende tot timpul cât compania are profit. Angajamentul din start pentru aceste companii este ca vor avea salarii medii pe economie cu variatii +/- 100% , în functie de performanță si o cotă de partivipare a salariaților la profitul din exploatare.
Astfel investitorii vor participa tot timpul la majorare de capital, iar succesul se va măsura în dividende. Deci bursa nu va fi pe speculații artificiale ci pe potențial al companiilor puternice. Ce vedem momentan pe piață de capital nu este prolific pentru societățile comercile. Capitalul companiilor este necesar să se mărească nu prin împrumuturi bancare. Astfel se întrerupe cu un intermedir ce incetinește dezvoltarea - împrumutul bancar si alte cheltuieli de garantare a împrumutului.
O altă problemă în România este birocrația actualizării actelor societății. Se vorbește de digitalizarea societaților comercial dar a Camerei de comerț de ce nu se vorbește și simplificarea actelor de comerț ale organelor fiscale .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariile dvs. Acestea sunt totdeauna constructive.