Exista solutii anticriza ?

Exista soluti anticriza ?

Daca analizam http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2bgc_iulie2010.pdf
"Executia bugetului general consolidat" se constata o crestere a deficitului bugetului faţă de luna iulie a anului precedent cu 13,9% .

Ce este de facut ? PSD are solutia impozitarii progresive, este o solutie buna dar nu este ceva reformator, revolutionar, ce creeaza progres; PD-L are initiativa reducerii cheltuielilor bugetare (salarii, pensii, subventi, alte chelt. curente) , e o solutie buna doar daca se vine cu oportunitati de dezvoltare economica.
Dar mai este necesar un pas, pe care ar trebui sa-l realizeze PD-L -ul, la legislatia achizitiilor publice trebuie aduse imbunatatiri. Sa se adauge indicatori asupra determinarii costurilor si utilitatii serviciilor sau produselor, lucrarilor, pentru a nu se mai ajunge la situatii in care pentru o lucrare sau serviciu, pe care si elevii intr-un concurs de proiecte, ar putea sa o realizeze, sa se cheltuie sute de mii de euro.

Eu sunt apolitic dar propun sa analizam daca aceste solutii sunt pertinente.

Solutia PNL

"Preşedintele PNL, Crin Antonescu: Actualul Guvern demonstrează pe zi ce trece că este incapabil să conducă ţara. Am spus şi voi repeta : este un guvern care ne duce la sapă de lemn, un Guvern care este mai degrabă preocupat de luptele interne şi mai puţin de soarta cetăţenilor acestei ţări.În timp ce ei se ceartă, noi lucrăm la măsuri realiste, verificate şi coerente care pot să redreseze economia."
Dar imi permit si eu o intrebare - De ce nu organizeaza seminarii pe tema masurilor anticriza la care sa fie invitati specialisti in macroeconomie si specialisti de la toate partidele politice pentru a gasi puncte comune de interes - sper eu dezvoltarea economica a tarii, prosperitatea poporului roman.
"Relansarea creşterii economice nu se poate face prin măsuri ad-hoc şi de suprafaţă, ci prin măsuri durabile, temeinice şi predictibile, bazate pe o viziune de ansamblu.Românii merită un program anti-criză real, lucid, responsabil şi eficace.
Eu consider ca romanii merita sa fie si ei prosperi nu saracii europei. Orice program de guvernare trebuie sa aiba in atentie prosperitatea poporului roman.
"Ieşirea grabnică din criză nu se poate face decât prin soluţii economice liberale. "
1. Scăderea cotei unice de impozitare de la 16 la 10%. De ce avem nevoie de aceasta masura? Foarte simplu: ea va ajuta sectorul privat sa devina cu adevarat motorul redresării economice durabile, stimulând reluarea investiţiilor crearea şi protejarea locurilor de muncă productive. Dupa cum au accentuat majoritatea economistilor, al caror sfat este ascultat de guvernele lumii civilizate, impozitele mari nu aduc bani la buget, mai ales pe timp de criza. In plus, aceasta masura va ajuta ca Romania sa redevina atractiva pentru investitorii străini, punându-se bazele unei creşteri economice robuste pe termen lung. În acelaşi timp, susţinem acordarea de deduceri fiscale suplimentare pentru investiţii, in cote de pana la 50% din profitul impozabil. "
Nu sunt PSD-ist, dar in etapa actuala s-ar impune impozitarea pe cote progresive. Solidaritate este in conditii de penurie, criza, razboi, secete, inundatii, iar aceasta presupune sa stam la aceeasi masa, sa mancam aceleasi bucate. Poate este o imagine mai plastica dar conditiile eticii fiscale se pot realiza intr-o economie normala nu aflata in criza. Cota de impozitare progresiva ar putea aduce sentimentul de solidaritate pentru patura sociala aflata in dificultati materiale si financiare. Aceasta patura sociala, datorita privatiunilor si lipsei oportunitatilor de pe piata muncii, ar putea creea perturbari in actul de guvernare, prin greve, proteste, recurgerea la evaziunea fiscala, alte fapte antisociale. Consider ca CSAT, ar trebui sa recurga si la alte metode de a face strategii: organizarea de conferinte, simpozioane, concursuri de solutii pentru gasirea de solutii anticriza, oportunitati de afaceri, incurajarea mediului de afaceri, sub egida universitati, ong-uri, trusturi de presa, etc.
Dupa iesirea din criza economica mondiala se poate reveni la cota unica.
2. Reducerea TVA de la 19 la 15%. Multi se vor intreba de ce propunem o astfel de masura, in conditiile in care avem nevoie de bani la buget. Simplu : tocmai scaderea taxelor este cheia pentru a stimula consumul iar asta poate ajuta economia sa iasa din blocaj. Masura are si un efect antrenant asupra producţiei şi investiţiilor, contribuind la o relansare economică rapidă. Odata cu scaderea TVA, noi propunem si scăderea contribuţiilor sociale cu până la 50%, pentru a reduce costurile cu forţa de muncă şi pentru a stimula angajatorii să creeze noi slujbe pentru romani.
Eu personal nu consider ca scaderea TVA-ului la intern ar determina stimularea consumului. Consumul este determinat de necesitati. Este adevarat ca fara potential financiare nu poate avea loc realizarea consumului, iar o cota redusa a TVA poate ridica nivelul potentialului financiar, dar eu consider ca trebuie stimulat exportul, in asa fel incat sa fie creata acel potential al tarii de a aduce valuta in tara. Dar ceea ce este important la stimularea exporturilor este ca marfurile carora sa se acorde scutirea de TVA sa fie cele care incorporeaza o valoare adaugata cat mai mare.
3. Reduceri pentru plata la termen sau anticipată a impozitelor. Stim ca pentru cei mai multi dintre noi, plata obligatiunilor fiscale devine din ce in ce mai grea. Vrem sa ajutam pe orice contribuabil, persoană fizică sau juridică, sa scoata mai puţini bani din buzunar, conditia fiind sa isi achite la timp sau mai repede aceste obligatii, ceea ce va atrage 5% reducere pentru plata la termen a impozitelor.
Partial este corect. Starea de normalitate sa ajunga sa se premieze?! Eu consider ca daca esti corect si cinstit nu iti trebuie medalie sau recompense. Daca se efectueaza plati anticipate este corect sa se acorde o bonificatie de 5%.
4. Extinderea plăţii online a tuturor obligaţiilor bugetare. Integrarea instituţiilor de credit în circuitul de plată al obligaţiilor fiscale constituie o măsură suplimentară ce asigură colectarea sigură şi la timp a impozitelor, cât şi reducerea birocraţiei. Deosebit de eficientă în cazul marilor contribuabili.
5. Întărirea domniei legii prin tratament financiar egal pentru toţi actorii existenţi pe piaţă, inclusiv statul. Sistemul implică un tratament similar şi transparent atât pentru stat, cat si pentru contribuabili: dobânzi şi penalităţi egale pentru nerambursare/neplata la termen; acordarea de credite sau scutiri fiscale în mod imparţial şi egal.
6. Ne plangem cu totii de multe ori ca statul înseamnă corupţie şi lipsă de eficienţă. Putem schimba asta. In viziunea noastra statul trebuie să gestioneze cât mai puţin din banii pe care societatea îi produce. Cum putem realiza asta ? Prin adoptarea unei legi organice, care să prevadă că bugetul nu poate depăşi 25% din PIB. De asemenea, să prevadă imposibilitatea legală ca Guvernul să acumuleze deficite bugetare pentru doi ani consecutivi, dincolo de plafonul de 3% înscris în Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE. Aceste prevederi vor trebui introduse în Constituţie ! Pe de alta parte, diminuarea substanţială a poverii sectorului public asupra economiei se poate realiza prin dereglementare, debirocratizare si descentralizare (reală atât la nivel decizional, cât şi financiar).
7. Reducerea cheltuielilor bugetare nu se poate face în absenţa unei reforme profunde a statului. Eficienţa în cheltuirea banului public necesită un aparat birocratic suplu. Adică un guvern format din 12 ministere şi comasarea celor 120 de agenţii până la cel mult 30. În acest fel, aparatul birocratic se va reduce cu cel puţin 50%. Astfel, existenţa unor ministere precum cel al turismului, telecomunicaţiilor sau economiei, fără a mai pomeni de ministerul tineretului si sportului, de ministerul intreprinderilor mici si mijlocii etc. nu se justifică în contextul economiei de piaţă.
8. Vrem sa punem punct sistemului clientelar şi sa scoatem statul din captivitatea celor care trăiesc din lucrări publice. Prin masurile noastre, comenzi de stat ar urma să fie atribuite printr-un sistem transparent de licitaţii si lucrări publice executate rapid, în parteneriat public-privat. Această formulă asigură eficienţă în cheltuirea banului public şi conferă calitate lucrărilor efectuate. Singura cale prin care se poate moderniza rapid infrastructura României este atragerea de capital privat, prin concesionarea rapidă a rutelor existente şi liberalizarea construcţiei de drumuri. Privatizarea ar rezolva şi problema întreţinerii drumurilor, domeniu în care risipa fondurilor publice a creat prea mulţi "regi" ai asfaltului, dar prea puţin asfalt.
9. Capitalul trebuie stimulat să circule pentru a exploata oportunităţi antrepenoriale. Prin urmare, e nevoie de o dereglementare pe piaţa financiar-bancară. Liberalizarea sistemului de reglementare a instituţiilor de credit, pentru a stimula apariţia caselor de economii şi a altor instituţii financiare nebancare. Se încurajează, în acest fel, circulatia capitalului financiar si se impulsionează investitiile.
10. Obiectivul prioritar al politicii monetare a României trebuie să fie adoptarea monedei euro şi nu monetizarea pe căi ocolite a deficitelor guvernamentale. Adoptarea mai rapidă a euro ar aduce României avantaje certe, în special pe fondul crizei economice şi a unei semnificative datorii (private) în valută, ceea ce amplifică riscurile de curs valutar. Economia reală a „adoptat" moneda unică „de facto", în proportie de cca. 80%, avand în vedere că preţurile multor produse şi servicii se raportează la euro, iar peste jumatate din creditele bancare sunt în valută, cu dobânzi de până la trei ori mai reduse. "

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De la Apocalipsa Bursei la cea a Occidentului

Evaluarea Potențialului Economic al unui Sistem de Rezidență Fiscală Virtuală în România pentru Criptomonede și Nomazi Digitali

Împrumuturi externe pentru accelerarea dezvoltării